13 beneficii ale consumului de pătrunjel. Este o minune pentru organism! Pătrunjelul este o plantă erbacee medicinală utilizată pe scară largă pentru tratamentul retenției de lichide, a bolilor renale, cum ar fi infecțiile tractului urinar și pietrele la rinichi, și în unele probleme gastro-intestinale, cum ar fi constipația și gazele.
Frunzele, semințele și rădăcinile sale sunt folosite pentru a pregăti remedii naturale, piureuri, ceaiuri și pentru a condimenta mesele.
Consumul regulat de pătrunjel oferă următoarele beneficii pentru sănătate:
- Previne cancerul deoarece activează glutationul, un puternic antioxidant din organism;
- Previne gripa și îmbătrânirea timpurie, deoarece este bogat în antioxidanți precum uleiuri esențiale, vitamina C și flavonoide, în special luteolină;
- Întărește sistemul imunitar, fiind bogat în vitamina C și conținând proprietăți antibacteriene;
- Previne anemia deoarece este bogat în fier și acid folic;
- Combate retenția fluidelor datorită proprietăților sale diuretice;
- Previne și combate pietrele la rinichi stimulând eliminarea fluidelor și ajutând la curățarea rinichilor;
- Previne bolile de inimă, cum ar fi ateroscleroza, deoarece este bogat în antioxidanți;
- Ajută la controlul diabetului;
- Previne tromboza și accidentele vasculare cerebrale, datorită faptului că previne formarea cheagurilor de sânge;
- Îmbunătățește sănătatea pielii datorită cantității sale mari de antioxidanți;
- Îmbunătățește digestia datorită conținutului său de fibre;
- Controlează hipertensiunea;
- Combate infecțiile urinare datorită acțiunii sale antibacteriene și diuretice.
Pentru a-l utiliza în preparatele culinare, ar trebui să alegeți pătrunjel proaspăt, care are frunze foarte verzi și ferme, sau pătrunjel pur deshidratat, care este de preferință organic, deoarece oferă astfel mai multe beneficii pentru sănătate.
Cel mai bun mod de a face pătrunjelul proaspăt să dureze mai mult este să-l spălați chiar înainte de a-l folosi, deoarece frunzele umede din frigider tind să putrezească mai repede.
O altă sugestie este păstrarea pătrunjelului proaspăt la frigider într-un recipient închis. Pentru ca frunzele să dureze mai mult, puteți așeza pe pătrunjel un șervețel sau o foaie de hârtie absorbantă, astfel încât să absoarbă umezeala și să mențină prospețimea frunzelor mai mult timp.