Actual International

11 ani de pușcărie pentru o afaceristă din SUA care promitea să revoluționeze lumea analizelor medicale. Pagubă uriașă

11 ani de pușcărie pentru o afaceristă din SUA care promitea să revoluționeze lumea analizelor medicale. Pagubă uriașă
EVZ

Holmes a fost condamnată în ianuarie pentru patru capete de acuzare de fraudă, pentru că a înșelat investitorii cu afirmații despre start-up-ul său care avea ca obiect aparatul Theranos de testare a sângelui. În aceste zile, s-a dat verdictul și Elizabeth Holmes a fost găsită vinovată de fraudă. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

11 ani de pușcărie pentru o afaceristă din SUA care promitea să revoluționeze lumea analizelor medicale. I-a păgubit pe investitori de 945 de milioane $

Elizabeth Anne Holmes, născută la 3 februarie 1984, este o fostă antreprenoare americană din domeniul biotehnologiei.

În anul 2003, Holmes a fondat și a fost director executiv (CEO) al Theranos, o companie de tehnologie a sănătății, a cărei valoare a crescut vertiginos după ce compania a pretins că a revoluționat testarea sângelui prin dezvoltarea unor metode care puteau folosi volume surprinzător de mici de sânge, cum ar fi cel obținut prin înțepătură la un deget, așa cum procedează diabeticii când îți măsoară glicemia. Holmes a descris frica sa de ace ca fiind o motivație, astfel încât a încercat să caute noi metode de analize medicale, folosind doar cantități mici de sânge.

Specialiști din toată lumea și-au unit forțele și au demonstrat, teoretic și practic, că antreprenoarea Holmes nu a adus nimic nou prin aparatul său, care între timp a fost finanțat de oameni cu bani care au crezut în ea și în ideea ei.

După îndelungi dezbateri, publice și procesuale, în cele din urmă, un juriu a ajuns la concluzia că Holmes este vinovată de fraudarea a trei dintre cei mai mari investitori ai săi și de conspirație în acest sens. După verdict, Elizabeth Holmes a făcut numeroase încercări de a obține un nou proces, dar a fost refuzată.

Condamnată la peste 11 ani de închisoare

Elizabeth Holmes, fondatoarea companiei Theranos („therapy” și „diagnosis”), un start-up eșuat în domeniul testării sângelui, a fost condamnată vineri, 18 noiembrie 2022, la peste 11 ani de închisoare fiind acuzată că a înșelat investitorii cu privire la tehnologia și afacerile companiei sale.

Înainte de a pronunța sentința, judecătorul Davila s-a gândit la ethosul Silicon Valley și la ceea ce a determinat-o pe Elizabeth Holmes să comită frauda:

„A existat o pierdere a busolei morale aici? A fost orgoliu? A fost intoxicarea cu faima care vine odată cu statutul de tânăr antreprenor?”, a întrebat judecătorul de caz. El a făcut o distincție între investitorii care își asumă riscuri mari susținând fondatori ambițioși și cei care nu știu că sunt mințiți”.

Judecătorul: „Doamna Holmes este genială”

„Tragedia în acest caz”, a concluzionat judecătorul american, „este că doamna Holmes este genială.”

Sentința a încununat o saga care a durat ani de zile, scrie New York Times. Povestea a captivat publicul și a aprins dezbateri despre cultura Silicon Valley a exagerărilor.

Holmes a strâns într-un final 945 de milioane de dolari pentru Theranos și a promis că start-up-ul va revoluționa sistemul de sănătate cu teste care necesită doar câteva picături de sânge.

Foto: New York Times

Judecătorul Edward J. Davila, de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Nord din California, a condamnat-o pe Elizabeth Holmes la 135 de luni de închisoare, adică puțin peste 11 ani, urmate de trei ani de eliberare supravegheată. Celebra Holmes, în vârstă de 38 de ani, care intenționează să facă apel la verdictul dat, trebuie să ajungă în custodia statului, la închisoare, începând cu ziua de 27 aprilie 2023.

O adevărată telenovelă live

Vineri, în sala de judecată, doamna Holmes, care a apărut alături de un grup mare de prieteni și familie, inclusiv părinții și partenerul ei, Billy Evans, a plâns atunci când a citit o declarație în fața judecătorului.

„Sunt devastată de greșelile mele”, a spus ea. „Am simțit o durere profundă pentru ceea ce au trecut oamenii pentru că i-am dezamăgit”.

Doamna Holmes, care are un fiu de un an și este însărcinată cu al doilea copil, și-a cerut scuze investitorilor, pacienților și angajaților Theranos, mai scrie presa americană. Ea a spus că a încercat să își realizeze visul prea repede și să facă prea multe lucruri deodată. Ea a încheiat cu un citat din poetul Rumi și cu promisiunea de a face bine în lume, în viitor.

În cazul dat, avocații ei au cerut doar 18 luni de arest la domiciliu, în timp ce procurorii au cerut 15 ani și restituirea a 804 milioane de dolari pentru 29 de investitori.

Procurorii însă sunt de altă părere. Procurorii l-au îndemnat pe judecătorul Davila să ia în considerare mesajul pe care cazul ei îl va transmite lumii. În documentele depuse în instanță, aceștia au scris că o sentință lungă pentru dna Holmes era importantă pentru „a descuraja viitoarele scheme de fraudă la start-up-uri” și pentru „a reconstrui încrederea pe care investitorii trebuie să o aibă atunci când finanțează inovatori.”

Elizabeth Holmes este însărcinată şi nu va trebui să se prezinte la închisoare decât în aprilie, 2023, informează BBC, citat de Rador.

Background și istoric

Cazul curajoasei Elizabeth Holmes a căpătat un statut aproape mitic printre infracțiunile cu guler alb. Puțini fondatori de start-up-uri au ajuns la nivelul de proeminență pe care l-a atins ea, apărând pe coperțile revistelor, luând masa la Casa Albă și atingând o valoare netă pe hârtie de 4,5 miliarde de dolari. De când frauda Theranos a fost expusă în 2015, povestea lui Holmes a fost spusă în podcast-uri, emisiuni TV, cărți și documentare.

Elisabeth Holmes, care a fondat Theranos în 2003 la vârsta de 19 ani, a fost numită cea mai tânără miliardară din lume și „următorul Steve Jobs”. Aceasta datorită tehnologiei revoluționare pe care o promitea. Însăși Elizabeth Holmes a cultivat această comparație pe care mulți o făceau între ea și fondatorul Apple, prin îmbrăcămintea asemănătoare pe care o purta (bluza neagră pe gât).

Ea a căzut în dizgrație în anul 2015, când s-a aflat că dispozitivele sale de testare a sângelui, prin care se stabilea rapid de ce boală suferă pacientul, nu funcționau. Și aceasta deoarece compania ei, Theranos, făcea cea mai mare parte a analizelor pe aparate fabricate de alți producători. Prin urmare, s-a descoperit că nimic nu era nou din ceea ce spunea antreprenoarea că a descoperit.

Naivă, cum au spus unii în trecut sau genială, după cum a concluzionat judecătorul în ziua de vineri, 18 noiembrie.