Călătorii în Republica Moldova, pe termen scurt, lung sau definitiv, înseamnă o serie de lucruri care trebuie luate, ca obiecte de strictă necesitate în viața cotidiană. Este bine să știm câte haine sau obiecte de uz casnic și alte prevederi legislative în acest sens, de aceea am ales să scriem despre aceasta în cele ce urmează.
100 kg de îmbrăcăminte, două covoare sau o haină de blană. Cu ce se poate trece granița în Republica Moldova. Foto document
Obiectele de uz personal nu trebuie să indice, prin natură sau cantitate, faptul că sunt importate în vederea comercializării. Normele în acest sens au intrat în vigoare la data de 1 octombrie a.c., iar lista obiectelor de uz personal care pot fi introduse pe teritoriul țării, fără achitarea drepturilor de import, a fost aprobată, miercuri 5 octombrie 2022, în ședința Guvernului Republicii Moldova.
De scutirea la importul bunurilor, vor putea beneficia cetățenii Republicii Moldova care au atins vârsta de 18 ani, dispun de permis de ședere permanentă sau provizorie în afara țării sau orice alt document emis de autoritățile statului străin, care atestă stabilirea cu ”traiul” pe teritoriul statului.
De asemenea, pentru cei care revin acasă, este necesară dovada de aflare cel puțin 48 de luni cumulativ în afara Republicii Moldova, de la data depunerii cererii pentru introducerea bunurilor personale în țara vecină.
Printre persoanele care pot introduce bunuri în țara de peste Prut se numără și oameni din România, care se deplasează în interes de serviciu sau la școlarizare pe teritoriul dat.
În cazul introducerii unui vehicul, de exemplu, care să fie scutit de taxe vamale, este necesar doar ca permisul de conducere să fie valabil.
Foarte mulți moldoveni aflați în diaspora au anunțat deja autoritățile de la Chișinău că doresc să se întoarcă la vatra părintească, cele mai multe motive fiind de ordin economic, dată fiind criza de energie și gaze europeană de astăzi.