International Lifestyle

100.000 de dolari oferă FBI pentru prinderea Reginei Criptomonedelor „Cryptoqueen” (Ruja Ignatova)

100.000 de dolari oferă FBI pentru prinderea Reginei Criptomonedelor „Cryptoqueen” (Ruja Ignatova)
cryptonews.net

Joi, 30 iunie 2022, oficialii americani au declarat că un cetățean, acuzat că a fraudat investitorii cu 4 miliarde de dolari prin vânzarea unei criptomonede false, numită OneCoin, a fost adăugat pe lista FBI a celor mai căutați 10 fugari ai săi.

Agenţii FBI spun că OneCoin este lipsită de valoare şi nu a fost niciodată protejată de tehnologia de tip blockchain folosită de alte criptomonede

Ruja Ignatova, cunoscută și ca „Cryptoqueen”, a fost acuzată în anul 2019 de opt capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică și fraudă cu valori mobiliare, pentru că a administrat OneCoin Ltd cu sediul în Bulgaria ca o schemă piramidală.

Ce spun procurorii

Procurorii spun că acea companie a oferit comisioane membrilor pentru a-i atrage pe alții să cumpere o criptomonedă fără valoare.

Procurorul federal de top din Manhattan, Damian Williams,  a spus: „Și-a cronometrat schema perfect, valorificând speculațiile frenetice din primele zile ale criptomonedei”.

Tototdată, Williams a descris OneCoin drept „una dintre cele mai mari scheme Ponzi din istorie”.

Williams a mai declarat că Ruja Ignatova a dispărut la sfârșitul anului 2017, după ce a dat peste cap un apartament aparținând iubitului ei american și a aflat că acesta cooperează cu o anchetă FBI asupra OneCoin. Ea s-a îmbarcat într-un zbor din Bulgaria către Grecia și nu a mai fost văzută de atunci.

Care este declarația FBI despre acest caz

Michael Driscoll, directorul adjunct responsabil al FBI la New York, a declarat că FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru informațiile care conduce la capturarea Ignatovei.

Pe de altă parte, Michael Driscoll a refuzat să comenteze orice indiciu despre unde s-ar putea afla Ignatova. Biroul adaugă fugarii pe lista celor mai căutați atunci când consideră că publicul poate fi în măsură să ajute la depistarea suspecților.

„A plecat cu o sumă enormă de bani”, a spus Driscoll reporterilor. „Banii pot cumpăra o mulțime de prieteni și mi-aș imagina că profită de asta”.

Ulterior anunțului de joi al FBI-ului, Jamie Bartlett, al cărui podcast de investigaţie a atras atenţia la nivel mondial asupra poveştii Ignatovei şi asupra impactului financiar pe care l-a avut OneCoin asupra presupuselor sale victime, a declarat că au crescut şansele ca femeia fugară să fie prinsă.

Astfel, Jamie Bartlett, care investighează cazul de ani de zile, a spus:

  • ”Aceasta este probabil cea mai mare evoluţie a cazului de când doctorul Ruja a dispărut în octombrie 2017”, citează stiripesurse.ro.
  • Unul dintre motivele pentru care a fost atât de dificil ca Ruja Ignatova să fie prinsă este acela că femeia a dispărut cu cel puţin 500 de milioane de dolari, care o ajută să se ascundă de organele de poliţie.
  • ”De asemenea, credem că are acte de identitate false de înaltă calitate şi şi-a schimbat înfăţişarea”, existând şi posibilitatea ca ea să nu mai fie în viaţă.

Ruja Ignatova a fost acuzată alături de Mark Scott, un fost avocat corporativ despre care procurorii au spus că a spălat aproximativ 400 de milioane de dolari pentru OneCoin, potrivit edition.cnn.com.

Mark Scott a fost găsit vinovat de conspirație pentru spălarea banilor și conspirație pentru a comite fraudă bancară în urma unui proces de 3 săptămâni la tribunalul federal din Manhattan.

Câteva informații despre Ruja Ignatova

Originară din Bulgaria, Ruja Ignatova, în vârstă de aproximativ 40 de ani, este singura femeie de pe lista celor mai căutate 10 persoane, listă întocmită de FBI.

Ultima dată, Ignatova a fost văzută la bordul unui avion din Bulgaria către Grecia în 2017 şi de atunci a fost dată dispărută.

În anul 2019, una dintre victimele schemei piramidale, Jen McAdam, a declarat că:

  • Ignatova, prietenii şi familia ei au pierdut un sfert de milion de euro.
  • Totul a pornit de la mesajul unui prieten despre o oportunitate de investiţie de neratat. Apoi, Ignatova s-a alăturat unei conferinţe virtuale cu tema OneCoin. Timp de o oră, femeia i-a ascultat cu atenţie pe oamenii care vorbeau cu entuziasm despre această nouă criptomonedă interesantă, despre felul în care ar putea ajunge să se îmbogăţească. Toţi erau ”foarte entuziasmaţi, plini de energie, plini de pasiune”.

Pentru a realiza că totul a fost o înşelătorie, Jen McAdam a mărturisit că i-au trebuit luni de zile.