Corpul nostru este guvernat de hormoni, fiecare având o funcție importantă. Cu toate acestea, ele pot fi afectate de diferiți factori interni și externi. Cunoașteți substanțele chimice care vă pot afecta sistemul endocrin și hormonii … și ce produse le conțin.
Ce cauți atunci când alegi un produs pentru casă sau igiena personală? Cei mai mulți dintre noi o fac pe baza mărcii, a prețului, a cantității pe care o conține, a aromei, poate dăunează mediului într-un grad mai mic … dar rareori ne gândim la impactul pe care l-ar putea avea asupra sănătății noastre.
Ce este sistemul endocrin?
Sistemul endocrin este format din glande care produc hormoni, care sunt eliberați în sânge pentru a ajunge la diferitele celule ale corpului. De asemenea, reglează cât de mult din fiecare hormon este eliberat, în funcție de concentrația de hormoni din sânge sau de substanțe precum calciu, conform Fundației Nemours.
Pentru ce sunt hormonii?
Hormonii sunt descriși ca mesageri chimici în corp, care călătoresc prin fluxul sanguin către organe și țesuturi pentru a îndeplini diferite funcții.
Conform Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, hormonii influențează procesele precum creșterea și dezvoltarea, metabolismul, funcția sexuală, reproducerea și starea de spirit.
Se vorbește despre o boală sau tulburare endocrină, când concentrațiile hormonale sunt prea mari sau prea mici, la fel dacă organismul nu răspunde la hormoni în modul în care ar trebui. În acest sens, există factori externi care pot influența.
Ce sunt perturbatorii endocrini?
Disruptorii endocrini sunt substanțe chimice capabile să imite hormonii noștri și să modifice buna funcționare a corpului, afectând negativ sănătatea. Potrivit specialiștilor, acestea pot declanșa leziuni ale sistemului reproductiv și imunitar, modificări ale sistemului neurologic sau boli metabolice.
Deși efectele depline asupra sănătății majorității acestor compuși sunt încă necunoscute, unii au fost asociați cu obezitatea, infertilitatea, diabetul, astmul și chiar problemele neurodezvoltării și cancerul.
Institutul de Sănătate Globală din Barcelona explică faptul că au fost detectate peste o mie de substanțe chimice cu această capacitate, multe dintre ele prezente în produsele de zi cu zi, de la produse de curățare și înfrumusețare, până la jucării și tuppere din plastic.
Deși dozele de expunere sunt mici, ele sunt, de asemenea, continue și pot pătrunde în corpul nostru prin contactul cu pielea, dieta sau respirația. În acest sens, acestea sunt separate în persistente (pot rămâne în organism până la 10 ani, ca pesticidele) și nepersistente (rămân între ore și zile, cum ar fi parabeni sau bisfenoli).
Din păcate, Universitatea Deschisă din Catalonia explică faptul că afectează femeile mai mult decât bărbații, datorită caracteristicilor lor hormonale, prezenței lor mai mari a țesutului gras și rolurilor lor profesionale și sociale, ceea ce le face mai vulnerabile la expunere.
În acest sens, expunerea, în special în timpul dezvoltării uterine, a fost legată de pubertatea precoce, fertilitatea redusă, problemele în timpul sarcinii, cancerul de sân, endometrioza și sindromul ovarului polichistic, acesta din urmă și endometrioza fiind cele cu prevalență mai mare la femeile în vârstă de reproducere.
Ce produse conțin perturbatori endocrini?
Disruptorii endocrini se găsesc în zilele noastre. Deși nivelurile nu sunt adesea suficient de ridicate pentru a provoca o problemă, este important să le identificăm. Specialiștii subliniază că, printre cele mai frecvente sunt:
Compușii alchilfenolici, utilizați la fabricarea detergenților, a produselor de curățat și a altor produse … sunt prezenți și în medii exterioare și interioare.
Arsenic. În forma lor organică, acestea se găsesc în pești și crustacee, în timp ce cele anorganice erau anterior în pesticide, vopsele și conservanți pentru vopsele, deși astăzi se menține o reglementare.
Bisfenolul A (BPA), prezent în materialele plastice rigide și în ambalajele sau materialele de depozitare a alimentelor, de unde este importanța neumplerii sticlelor de apă din plastic.
Perclorat. Deși poate fi găsit în atmosferă, acestea sunt prezente și în explozivi, focuri de artificii și rachete.
Perfluoroalchil și policloroalchil. Acestea se găsesc de obicei în textile, îmbrăcăminte, ambalaje antiaderente pentru alimente, pungi pentru popcorn cu microunde și vase vechi din teflon.
Ftalații. Unele produse de îngrijire personală, tuburi medicale, pardoseli din vinil, adezivi și detergenți le conțin adesea.
Fitoestrogeni. Se găsesc în mai multe tipuri diferite de alimente, cum ar fi produse din soia, cereale, fasole și unele fructe și legume.
Eteri difenilici polibrominați, prezenți în căptușeala din spumă pentru mobilier, izolație de sârmă, covoare, perdele, tapițerie, dulapuri din plastic pentru televizoare, calculatoare personale și electrocasnice mici.
Riscul lor se bazează pe faptul că pot trece în aer, apă sau sol și pot contamina alimentele.
Bifenili policlorurați, care se găsesc în solvenți industriali sau lubrifianți, echipamente electrice, plastifianți în vopsea, materiale plastice și produse din cauciuc.
Triclosan. Unele săpunuri antibacteriene pentru mâini și corp, paste de dinți, produse cosmetice, îmbrăcăminte, ustensile de bucătărie, mobilier și jucării îl pot încorpora, deși FDA a interzis utilizarea acestuia.
Cum se reduce expunerea la perturbatori endocrini?
Deși este aproape imposibil să evităm în totalitate perturbatorii endocrini, îi putem reduce pe cei din dietă și produse de îngrijire personală și produse de uz casnic, de exemplu prin evitarea parfumurilor, care pot conține acești perturbatori și alergeni, potrivit Heather Patisaul de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, citată. pe site-ul The Healthy.
Iată câteva lucruri pe care le puteți face:
- Evitați încălzirea alimentelor în recipiente de plastic.
- Utilizați sticle de sticlă sau oțel inoxidabil pentru apă sau băuturi.
- Evitați produsele cosmetice cu aceste ingrediente.
- Reduceți alimentele procesate și conservele.
- Alegeți produse naturale și ecologice pentru curățarea casei.
- Evitați odorizantele și alte produse parfumate.
- Evitați mobilierul și țesăturile cu substanțe ignifuge.
- Curățați pardoselile în mod regulat cu un mop cu apă dacă aveți copii.
- Deschideți ferestrele pentru o ventilație bună.
- Alegeti versiunile organice ale fructelor și legumelor cu risc de pesticide, cum ar fi spanacul, căpșunile, nectarinele, strugurii, cireșele, piersicile, pere, ardeii grași, țelina și roșiile.