San Salvador este un mic stat din America Centrală, dar care funcționează de sine stătător. Acum se confruntă cu o mare problemă legată de bandele de stradă. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
10.000 de soldați au fost trimiși în San Salvador pentru a lupta împotriva bandelor de stradă. Imaginile sunt terifiante. VIDEO
10.000 de soldați au fost trimiși în San Salvador de către guvernul țării în următoarea etapă a unei campanii de represiune de nouă luni împotriva bandelor de stradă.
Președintele Nayib Bukele a confirmat duminică, 4 decembrie 2022, că municipalitatea Soyapango a fost acum complet încercuită și că echipele de ”extracție,” cum sunt numiți de media externă, îi elimină pe membrii cunoscuți ai bandelor.
Aproximativ 8.500 de soldați sunt implicați, la fel ca și 1.500 de agenți de poliție, cu baraje rutiere care blochează toate accesele și plecările.
A partir de estos momentos, el municipio de Soyapango está totalmente cercado.
8,500 soldados y 1,500 agentes han rodeado la ciudad, mientras los equipos de extracción de la policía y el ejército se encargan de sacar uno a uno a todos los pandilleros que aún se encuentran ahí. pic.twitter.com/9QIpj0ziwX
— Nayib Bukele (@nayibbukele) December 3, 2022
Orașul a fost sufocat de corupție și de bandele de stradă care cer bani de protecție, care conduc ”rakete de extorcare” și care conduc multe dintre cartierele mari.
De la venirea la putere în martie, Bukele a supravegheat încarcerarea a peste 58 000 de persoane, măsurile drastice fiind luate după ce a fost declarată starea de urgență în urma unui val de crime.
Tacticile utilizate au fost folosite și în alte părți ale țării și cu mare efect, cea mai recentă fiind represiunea din Comasagua din octombrie, care a dus la arestarea a 50 de persoane în două zile. Tacticile de oprire și percheziție sunt susținute de o serie de drone care sunt folosite la capacitate maximă pentru a monitoriza orașul.
Poliția are acum puteri mai mari de a opri și percheziționa, de a aresta și de a reține un suspect, până la 15 zile fără acces la un avocat. De asemenea, au dreptul de a intercepta convorbirile telefonice și corespondența oricărei persoane pe care o suspectează de comiterea unor infracțiuni.
Criticii și militanții pentru drepturile omului spun că oamenii sunt arestați pe baza vârstei și a aspectului fizic sau pur și simplu în funcție de locul în care locuiesc. Cu toate acestea, guvernul a apărat această politică, afirmând că trebuie să aducă în fața justiției pe cei peste 70.000 de membri ai bandelor, dacă se dorește, cu adevărat, să se pună capăt crimelor.
Conducerea statului a considerat că este timpul de a lua măsuri mai drastice, cum ar fi utilizarea celor 10.000 de soldați trimiși în San Salvador pentru reprimarea bandelor de stradă.