Trei MOTIVE științifice care ar putea ELUCIDA misterul ultimelor cutremure din Mexic

InfoActual

by Irina Lungu 631 Views

Trei MOTIVE științifice care ar putea ELUCIDA misterul ultimelor cutremure din Mexic

Mexic a trecut prin momente cumplite de disperare, după ce țara a fost zguduită de trei cutremure majore. Poziția geografică să fie cheia mișcărilor tectonice?

Din ce motiv s-au produs atâtea seisme mari, într-un interval scurt de timp?

Există trei explicații, potrivit Reuters. Cercul de Foc al Pacificului, cea mai întinsă și activă arie vulcanică de pe Terra, o formațiune geografică întinsă pe 40.000 kilometri, care leagă Asia de America și unde concentrează 90% din cutremurele lumii și unde sunt 75% din vulcanii activi. Fosele care mărginesc Pacificul sunt activate din punct de vedere seismic, fapt care determină producerea a numeroase cutremure, care, asociate vulcanismului activ, justifică denumirea de centura de foc sau cercul de foc dată de specialiști acestei zone. Din cele 100 de cutremure de mare magnitudine care au avut loc la jumătatea secolului al XX-lea, 75 s-au produs în această zonă.

Această formațiune geografică are forma unei potcoave și, desigur, străbate tot Mexicul.

Alcătuirea plăcilor tectonice. Mexic este înconjurat de 5 plăci tectonice! America de Nord, Rivera, Pacific, Cocos și Caraibe. Ultimele două cutremure s-au produs din cauza mișcării tectonice a plăcilor din Cocos și Pacific.

Întemeierea orașului. Capitala Ciudad de Mexico a fost ridicată pe un lac și a devenit, în timp, unul dintre cele mai populate orașe din lume. Dar el stă pe sedimentele unui fost lac și este astfel, mult mai expus, întrucât pământul pe care s-a ridicat acest oraș este umed și mai moale.

Nu se poate ști data producerii unui cutremur, dar anumiți factori pot determina zonele cele mai predispuse. Oricum, cutremurul din 19 septembrie a fost bizar, s-a produs exact în ziua în care se împlineau 32 de ani de când mii de persoane mureau în capitala Mexicului, tot din cauza unei mişcări de pământ. Pe 19 septembrie 1985, un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în Mexic provocând moartea a peste 5.000 de oameni.

Cel din 2017, a avut o magnitudine de 7,1. Peste 200 de oameni au murit, 27 de clădiri s-au prăbușit și aproximativ 4 milioane de oameni au rămas fără curent electric. Preşedintele a anunţat trei zile de doliu naţional.