Teza de doctorat a lui Stephen Hawking a blocat site-ul Universității Cambridge. A fost o ”avalanșă de accesări”

InfoActual

by Irina Lungu 1361 Views

Teza de doctorat a lui Stephen Hawking a blocat site-ul Universității Cambridge. A fost o ”avalanșă de accesări”

Site-ul Universității Cambridge s-a blocat din cauza avalanșei de accesări de după decizia de a face publică online teza de doctorat a celebrului astrofizician britanic Stephen Hawking, conform unui anunț al universității.

Site-ul s-a blocat încă din prima zi în care s-a permis accesul gratuit la teza de doctorat semnată de Hawking. Documentul de 134 de pagini, cu titlul "Properties of Expanding Universes" (Proprietăți ale universurilor în expansiune) a fost descărcat de peste 60.000 de ori în doar câteva ore după ce a fost făcut public, devenind astfel cea mai dorită lucrare a acestei Universități.

Stephen Hawking, fizicianul englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deținută cândva de Isaac Newton, conform Wikipedia, speră ca accesul liber la această lucrare să-i inspire pe alții nu doar să gândească și să învețe, ci și să împărtășească rezultatele cercetărilor. ''Prin accesul liber la teza mea de doctorat sper să-i inspir pe oamenii din lumea întreagă să privească mai mult către stele, decât spre picioare, să mediteze la locul nostru în Univers și să încerce să înțeleagă cosmosul'', a spus fizicianul.

Teza a fost scrisă de marele fizician pe când avea 24 de ani, a uimit atunci și a uluit și acum, potrivit DPA.

Stephen Hawking a spus: ”Sper să fiu o inspirație pentru oamenii din toată lumea, de acum încolo să privească în sus, la stele, nu în pământ; vreau să se întrebe ce rol avem noi în acest infinit Univers și să îl înțeleagă.”

Și a adăugat: ”Oricine, oriunde s-ar afla în lumea asta, ar trebui să aibă acces liber nu doar la cercetările mele, ci la toate lucrările care prezintă idei mărețe ce sfidează înțelegerea omenească. Fiecare generație stă pe umerii celei dinaintea ei.”

De la publicarea acestei teze, Hawking a făcut și alte descoperiri și a lansat multe teorii îndrăznețe, cum ar fi aceea că a cam venit vremea ca rasa oamenilor să se împrăștie și prin alte părți și că ar fi o idee bună ca oamenii să părăsească Terra.