Obsesia oamenilor pentru PISICI datează din timpuri STRĂVECHI. Vraja misterioasă a felinelor dăinuie și astăzi

InfoActual

by Irina Lungu 1330 Views

Obsesia oamenilor pentru PISICI datează din timpuri STRĂVECHI. Vraja misterioasă a felinelor dăinuie și astăzi

Pisicile erau sacre în Egiptul antic. Dacă vă întrebați de ce, să știți că egiptenii adorau toate animalele, întrucât majoritatea zeităților lor erau înfățișate cu chip de animale.

Pisicile erau însă speciale. Cine le făcea rău plătea cu viața! Ele simbolizau protecția, întrucât prindeau rozătoarele și șerpii, care le amenințau recoltele. Așadar, căminele lor erau mai sigure datorită pisicilor.

Felinele au început să fie venerate, începând cu zeitatea pisică Bastet, zeița Lunii, care veghea cu seninătate asupra faptelor oamenilor și animalelor.

Bastet sau Bast pare să-și fi făcut apariția în Egipt în anii 2890-2686 i.Hr., picturile sale de pe pereții templelor reprezentând-o ca o femeie cu cap de pisică, de leu sau ca o mare pisică sălbatică a deșertului.

Asociată cu pisica domestică în jurul anului 1000 i.Hr., Bastet era văzută în scrierile egiptene drept căldura soarelui primăverii și a începutului de iarnă, înlesnind reapariția vieții din pământul umed, după ce apele Nilului, ce inundaseră țarinile, se retrăgeau în matca lor. Din această cauză, era considerată o zeiță a fertilității, a îmblânzirii (apelor), a domesticirii, fiind înfățișată frecvent cu pisicile sale domestice în jurul ei. De asemeni, zeița pisicii domestice era o divinitate protectoare, o mamă ce își apăra puii, motiv pentru care pisicile erau divinizate și mumificate în străvechiul Egipt.

Oamenii nu mai conteneau să își arate devotamentul față de ele, care era din ce în ce mai intens. Multe hieroglife reprezintă animale. În nicio altă cultură nu există aşa multe dovezi ale unui cult dedicat animalelor. Două din patru sau cinci hieroglife sunt de fapt animale sau au o legătură cu acestea. Cel mai cunoscut simbol, care atestă legătura dintre animale şi divinităţile egiptene, este celebrul Sfinx de la Ghiza, care pare să păzească de mii de ani cele trei piramide.

Statuia uriaşă reprezintă o creatură legendară, un leu cu cap de om, prezentă şi în mitologia greco-romană, dar şi în cea asiro-babilioniană.

Vechii egipteni nu se închinau la animale. De fapt, ei asociau un animal unei anumite divinităţi, considerând că respectivul zeu avea atribute, calităţi care se regăseau în acel animal.

Pisicile erau înmormântate cu mare fast, iar stăpânii lor își rădeau sprâncenele, în semn de mare durere și doliu, potrivit Wikimedia Commons.

În 1888, s-a făcut o mare descoperire. La templul Bubastis, au fost găsite peste 300.000 de pisici mumificate! Mumiile de animale erau oferite şi ca ofrande zeului respectiv. De exemplu, o femeie însărcinată putea aduce ca ofrandă zeiţei Bastet o pisică mumificată, în speranţa că astfel va avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Bastet era considerată protectoarea copiilor şi a mamelor.

Se mai spune că atunci când persanii au asediat vechiul oraș Pelusium, 600 de soldați au legat pisici de scuturile lor și de teamă să nu le facă vreun rău, egiptenii au pierdut bătălia.

Egiptenii au dorit să își arate infinita lor dragoste pentru pisici.