Indonezia ”fierbe”. Vulcanul Agung din Insula Bali este pe punctul de a ERUPE

InfoActual

by Irina Lungu 1394 Views

Indonezia ”fierbe”. Vulcanul Agung din Insula Bali este pe punctul de a ERUPE

Peste 42.700 de persoane au fost evacuate, potrivit datelor Crucii Roşii, în faţa posibilei erupţii a vulcanului Agung din insula Bali, care a înregistrat din nou luni o puternică activitate seismică, relatează EFE.

Persoanele evacuate provin din nouă districte din regiune, potrivit unui comunicat difuzat pe reţelele de socializare. Vulcanul Agung, din nord-estul insulei, se află de vineri la nivel maxim de alertă, iar autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de până la 12 kilometri în jurul craterului, în faţa intensificării activităţii seismice.

Potrivit Agerpres, un responsabil al Centrului de Vulcanologie şi Gestionare a Pericolelor Geologice (CVMPG), care monitorizează vulcanul, a declarat pentru EFE că Agung "se îndreaptă spre o erupţie", deşi este imposibil să se ştie cu exactitate acest lucru.

Aproximativ 800 de mici cutremure au zguduit regiunea din apropierea vulcanului în ultimele zile. Activitatea seismică indică faptul că magma se mişcă din zonele cele mai adânci ale vulcanului spre crater.

Dacă seria de mişcări telurice se va schimba într-o mişcare constantă, atunci "erupţia ar interveni în interval de câteva minute", a declarat Devy Kamil Syahbana, directorul regional al CVMPG.

Pe de altă parte, autorităţile locale au informat că nu există niciun pericol pentru turişti şi că aeroportul internaţional Bali Ngurah Rai continuă să opereze în mod normal, deşi experţii avertizează în faţa unor posibile suspendări ale zborurilor, în cazul în care vulcanul începe să erupă.

Potrivit CVMPG, activitatea seismică din prezent este similară celei care a precedat erupţia vulcanului Agung din 1963, care a durat aproape un an şi a provocat moartea a peste 1.100 de persoane.

Insula Bali este principala destinaţie turistică a Indoneziei, cu un flux lunar de peste 200.000 de turişti străini, conform datelor oficiale.

Sursă foto: Alamy