Indexul prosperității la nivel global. Unde se află România în clasament

Externe

Stiri / Externe 11 Views

Indexul prosperității la nivel global. Unde se află România în clasament

România ocupă locul 50 la nivel mondial, din 149 de locuri, în indexul prosperității la nivel global, realizat de fundația Legatum.

Pentru a prospera, un stat are nevoie, pe lângă un nivel ridicat al PIB, de forță economică și de venituri ridicate în rândul populației. Totodată, când pronunțăm cuvântul „prosperitate”, trebuie să luăm în calcul mediul de afaceri, calitatea economiei, calitatea guvernării, capitalul social, educația, sănătatea, siguranță, libertatea personală, și mediul sănătos, potrivit celor de la Ziarul Financiar.

Elementele enumerate reprezintă cele nouă piese de bază în cadrul alcătuirii unui indice al prosperității la nivel global, fiind un indicator care oferă o imagine la nivel 3D asupra soliditatii și avuției unei națiuni, a declarat Andreas Treichl, CEO-ul grupului bancar austriac Erste.

Dacă la nivel mondial ocupam locul 50, în Europa Centrală și de Est (ECE), România se află pe locul 11, într-o regiune care cuprinde 16 țări. Suntem sub Cehia și Austria, state cu economii prospere. Alături de noi se număra Serbia, Muntenegru, Macedonia și Albania, cu mențiunea că aceste țări nu fac parte din Uniunea Europeană.

România se remarcă în mod negativ în clasamentul ECE prin guvernanță, calitate economică și sănătate (penultimul loc). Situația stă chiar și mai îngrijorător în ceea ce privește libertatea personală și educația, unde ne aflăm pe ultima poziție în estul Uniunii Europene, fiind depășiți de vecina noastră, Bulgaria, dar și de Macedonia.

Sursă tabel: Legatum Institute

Post-ul Indexul prosperității la nivel global. Unde se află România în clasament apare prima dată în Libertatea.ro.