Fotografa americană Martha Cooper vine la Zilele Uriași de Pantelimon

Stil de viata

Stiri / Stil de viata 8 Views

Între 13 și 15 octombrie, evenimentul Zilele Uriași de Pantelimon are un invitat special. Este vorba prima femeie fotoreporter de la New York Post, americanca Martha Cooper. Femeia care a scos graffiti-ul american din anii ’70 în lume și l-a făcut celebru.

thumbnail

Cea mai mare expoziție de picturi pe acoperișuri din Sud Estul Europei nu putea să aibă loc fără cea care a convins lumea, prin foto-reportajele ei, că graffiti-ul este mai mult decât o artă, este o formă de exprimare socială a celor care nu au acces în galeriile consacrate.

Martha Cooper a fost voluntar în Corpul Păcii în Thailanda, a colindat cu motorul din Bangkok până la Londra, a obținut o diplomă în antropologie de la Oxford, a fost intern la National Geographic, apoi a fost prima femeie fotoreporter la New York Post. A învățat să facă fotografii pe film, să developeze și să care după ea echipamente grele, dar s-a adaptat și la noile tehnologii, astfel că acum, la 74 de ani, a ajuns să fotografieze și cu telefonul.

Martha-Cooper-Kids

În anii ’70, într-un New York devastat de sărăcie și părăsit de pătura de mijloc a locuitorilor ei, Martha a început să documenteze viața băieților de cartier care-și petreceau timpul „vandalizând” zidurile sau trenurile de metrou, adică făcând graffiti. Așa a intrat Martha în cultura hip hop și în street art, înainte de a ști chiar și cei care le făceau că e vorba de o formă de artă.

thumbnail (1)

Martha Cooper a publicat prima carte cu fotografie documentară despre graffiti în 1984 – Subway Art – urmată zece ani mai târziu de una prin care credea că marchează moartea graffiti-ului – R.I.P.: New York Spraycan Memorials. America se cam plictisise de graffiti. Timp de 20 de ani, până când a ajuns în Europa, ea a fost convinsă că a fost un fenomen specific New York-ului devasat și că în niciun alt oraș nu s-ar putea întâmpla așa ceva. Abia când a ajuns în Germania a aflat cât de mult contribuise ea însăși la faima acestei mișcări. Europa traversa și ea febra graffiti-ului. Martha devenise celebră făcând totodată cunoscută această blamată formă de artă stradală. În 2004, încurajată de succesul european al primelor ei cărți a publicat mai multe fotografii făcute în perioada aia – Hip Hop Files: Photographs 1979-1984 – apoi, un an mai târziu, Street Play.

La București, Martha Cooper va expune fotografii celebre din cariera ei, datând de mai bine de 40 de ani, dar și fotografii realizate într-un proiect recent, împreună cu Red Bull Amaphiko – o platformă ce sprijină artiștii care își folosesc creativitatea și energia pentru a provoca schimbări în comunitățile lor.

În Programul Zilelor Uriași de Pantelimon, expoziția Martha Cooper poate fi văzută sâmbătă și duminică, 14-15 octombrie, de la 10:00 la 22:00, în spațiul cultural Make a Point – Șos. Morarilor, nr. 1. O discuție cu fotografa are loc duminică de la 19:00 în spațiul Make a Point din Pantelimon.

Ca s-o înțelegeți mai bine, un interviu foarte bun găsiți aici.