DE CE s-au aprins preţurile în România: salarii mai mari pentru BUGETARI, costuri mai mari pentru TOATĂ lumea!

Economic

Stiri / Economic 21 Views

DE CE s-au aprins preţurile în România: salarii mai mari pentru BUGETARI, costuri mai mari pentru TOATĂ lumea!

Orice creştere a cererii peste potenţialul intern de a oferi mărfuri şi servicii care să satisfacă această cerere se regăseşte fie în importuri, deci balanţa comercială deteriorată, ceea ce deja se întâmplă, ori în inflaţie, care a crescut şi ea. Cererea internă a fost aprinsă de majorările salariale de la stat. Angajaţii plătiţi de la buget reprezintă 25% din totalul naţional.

Motivul principal  pentru creşterea accelerată a preţurilor din ultimul an este aproape unanim acceptată ca fiind majorarea salariilor din sistemul public. 1,2 milioane de angajaţi la stat a numărat recent Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, adică un sfert din angajaţii din toată România. & Banca Naţională a României a estimat, şi ţintit, o creştere a preţurilor de consum de 2,5%. Or, la nivelul lunii noiembrie a calculat deja o inflaţie de 3,23%, ceea ce îi pune în pericol principalul ei scop, încadrarea în ţinta de inflaţie. Care e cea comunicată la începutul anului, plus/minus un punct procentual. &

Salarii mai mari pentru bugetari, preţuri mai mari pentru toată lumea

Banca explică două fenomene care au dus la acest rezultat. “Deschiderea excedentului de cerere agregată din economie, la care se adăuga dinamizarea treptată a anticipațiilor privind inflația ale agenților economici.”, ar fi primul fenomen ca însemnătate.

mai multe, pe economica.net