Confesiune tulburătoare. Povestea secretă de dragoste dintre doi băieți de liceu!

Actualitate

Stiri / Actualitate 80 Views

Confesiune tulburătoare. Povestea secretă de dragoste dintre doi băieți de liceu!

Încetează cu minciunile tale, roman-confesiune de o francheţe pe alocuri frapantă, împrumută drept titlu o expresie pe care mama scriitorului i-o repeta acestuia în copilărie

După multă vreme, zărind în holul unui hotel o siluetă care i se pare vag familiară şi îi răscoleşte amintiri neliniştitoare, scriitorul matur hotărăşte să mărturisească în sfîrşit adevărul. Astfel iese la iveală povestea secretă de dragoste pe care a avut-o la 17 ani, în perioada bacalaureatului, cu un coleg de liceu din Barbezieux. O relaţie pe cît de scurtă, pe atît de intensă şi, tocmai de aceea, cu neputinţă de uitat, în care cei doi adolescenţi, Philippe şi Thomas, s-au aruncat cu toată impetuozitatea şi inocenţa vîrstei.

Încetează cu minciunile tale, de Philippe Besson, a apărut în această săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Laurenţiu Malomfălean, disponibil în librării şi pe& www.polirom.ro. Carte recomandată de& RFI România.

&

„În copilărie, mama îmi repeta întruna: «Încetează cu minciunile tale». Se pare că mă pricepeam atît de bine să scornesc poveşti, încît nu mai ştia să desluşească adevărul de neadevăr. Mai tîrziu mi-am făcut o meserie din asta, am devenit romancier. Şi iată că astăzi, în sfîrşit, îi dau ascultare mamei: spun adevărul. Pentru prima dată. În cartea asta.” (Philippe Besson)

&

„Încetează cu minciunile tale& e o compoziţie pe cît de puternică, pe-atît de tulburătoare, un roman delicat, o cronică a anilor 1980 &- cînd libertatea exista, SIDA, încă nu &-, o poveste despre perioada maturizării, cu experienţele şi tatonările ei.” (Madame Figaro)

&

Scriitor, dramaturg şi scenarist, critic literar şi autor de emisiuni de televiziune,& Philippe Besson& (n. 1967) este unul dintre autorii cei mai importanţi ai generaţiei sale. Primul său roman,& En l’absence des hommes, publicat în 2001, a cunoscut un mare succes de public şi de critică, primind Premiul Emmanuel-Roblès. În acelaşi an îi apare romanul& Son frère, ecranizat în 2003 de Patrice Chéreau, film care va fi distins cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin. Următorul,& L’Arrière-saison& (2002), va fi recompensat cu Marele Premiu RTL-Lire în 2003, an în care îi apare un al patrulea roman,& Un garçon d’Italie, nominalizat la premiile Goncourt şi Médicis. Din acest moment se va dedica scrisului, publicînd încă 13 titluri, printre care se numără şi& Les Passants de Lisbonne& (Rătăcitori prin Lisabona, Polirom, 2016).

&

• „Un Brokeback Mountain franţuzesc.” (Elle)

&

• Romanul a fost distins chiar în anul apariţiei cu Prix Psychologies du roman inspirant şi Prix Maison de la Presse 2017.

&

Colecţia „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu şi numără peste 1.000 de titluri.

&

Recomandări:

Ian McGuire,& Apele Nordului

Lily King,& Euforia

Paolo Cognetti,& Cei opt munţi

&

În pregătire:

Don DeLillo,& Arta corpului

&

&