Cercetătorii au descoperit o NOUĂ specie de DINOZAUR carnivor GIGANT, care a trăit acum 200 milioane de ani! Concluzia specialiștilor este UIMITOARE

InfoActual

by Irina Lungu 1297 Views

Cercetătorii au descoperit o NOUĂ specie de DINOZAUR carnivor GIGANT, care a trăit acum 200 milioane de ani! Concluzia specialiștilor este UIMITOARE

O echipă internaţională de paleontologi a descoperit amprentele fosilizate ale unor labe cu trei degete aparţinând unei noi specii de dinozaur carnivor gigant în sudul Africii unde acesta a trăit în urmă cu două sute de milioane de ani.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, acestea sunt cele mai mari urme ale unor dinozauri din familia teropodelor găsite până în prezent pe continentul african.

După dimensiunea urmelor, de 57 de centimetri lungime şi 50 centimetri lăţime, animalul care le-a lăsat avea aproximativ nouă metri lungime şi aproape trei metri înălţime la nivelul şoldurilor, afirmă oamenii de ştiinţă ale căror descoperiri au fost publicate recent în jurnalul american ''Plos One''.

Acest dinozaur a fost de patru ori mai mare decât un leu, au estimat cercetătorii de la universităţile din Manchester (Marea Britanie), Cape Town (Africa de Sud) şi Sao Paulo (Brazilia).

Noua specie, numită Kayentapus ambrokholohali, face parte din grupul de dinozauri bipezi giganţi numiţi ''mega teropode" printre care se numără Tyrannosaurus rex (T. rex), care a apărut mai târziu pe continentul american şi măsura aproximativ doisprezece metri lungime.

Urmele au fost descoperite pe un vechi strat geologic datând din urmă cu 200 de milioane de ani, în districtul Maseru din Lesotho, un mic stat situat în sudul Africii.

Aceasta este prima dovadă că teropode carnivore de talie mare se regăseau în acest ecosistem dominat de o varietate de dinozauri ierbivori, omnivori şi carnivori mult mai mici, au explicat cercetătorii.

De asemenea, această descoperire este importantă deoarece indică faptul că aceşti dinozauri giganţi erau deja prezenţi în Jurasicul timpuriu. Anterior, paleontologii credeau că în acea perioadă aceşti dinozauri erau mult mai mici, cu o dimensiune medie de aproximativ trei până la cinci metri. Abia mult mai târziu, în Cretacic, care a început cu 145 de milioane de ani în urmă, au început să apară teropode gigantice precum T. rex , potrivit urmelor fosilizate.

"Această descoperire marchează prima prezenţă a unor dinozauri carnivori foarte mari în Jurasicul timpuriu în sudul Gondwana, blocul continental preistoric ce s-a divizat ulterior şi a dus la formarea Africii şi a celorlalte mase continentale", a declarat doctor Lara Sciscio, cercetător la Universitatea din Cape Town, precizând că ''aceste amprente mari sunt foarte rare în lume'' şi că există un singur sit cunoscut, datând de asemenea de acum 200 de milioane de ani, unde au fost descoperite urme similare, în Polonia".

Credit foto: Lara Sciscio și Scott Hartman