Ce este AURUL ROȘU comestibil și cum de are același preț cu aurul galben

InfoActual

by Irina Lungu 1481 Views

Ce este AURUL ROȘU comestibil și cum de are același preț cu aurul galben

Aurul roșu este într-adevăr comestibil și se cultivă pe pământ secetos. Minunăția aromată de un roșu stins are o aromă intensă. Nu îl găsiți în formă de lingou, ci de șuvițe. Cel mai scump condiment din lume este șofranul.

La prețul de 18 dolari pe gram, este un condiment destul de întâlnit în toate bucătăriile lumii.

Șofranul acompaniază foarte bine felurile de mâncare cu orez. Îl întâlnim în India, la curry, în Spania la paella, în Italia, la risotto milanez.

Totuși, de ce este atât de scump?

Aceste șuvițe sunt stigmatele uscate ale florilor violet Crocus sativus, rude cu brândușa. Dintr-o floare abia dacă se obțin trei șuvițe. Este nevoie de 250.000 de flori pentru un kilogram de șofran pur, potrivit Reuters.

Adică recolta de pe două terenuri de fotbal. Și culesul este greu, deoarece florile sunt foarte delicate și trebuie culese cu mare atenție.

Este o adevărată artă să-l culegi.

De unde provine șofranul? 1% din Maroc, 1% din Spania, 2% din Grecia, 5% din India și 90% din Iran.

Iranul produce 90% din șofranul ajuns în toată lumea. Acolo tot procesul tehnologic este mai ieftin, drept pentru care multe țări cumpără șofran din Iran, dar îl ambalează și îl vând ca pe un produs autohton al lor.

Pentru a-și proteja unul din cele mai mari și valoroase bunuri ale sale, Iranul a deschis o bancă unde-și depozitează uriașele cantități de șofran ambalat și cu certificat de proveniență, pentru a îi dovedi autenticitatea.

Nici șofranul nu a scăpat, și el este contrafăcut. Au luat stigmatele altor flori și le-au vopsit pentru a le vinde cu un preț mai mic. Așadar, șofranul ieftin nu este șofran.

Mai mult, cel contrafăcut nu are savoare și aromă, dar a reușit să pătrundă pe piață. Totuși, șofranul adevărat nu și-a pierdut valoarea, este pe aceeași treaptă cu aurul.