BREAKING NEWS. Fostul manager al campaniei electorale a lui TRUMP, INCULPAT în dosarul privind implicarea RUSIEI în alegerile din SUA

Externe

Stiri / Externe 26 Views

BREAKING NEWS. Fostul manager al campaniei electorale a lui TRUMP, INCULPAT în dosarul privind implicarea RUSIEI în alegerile din SUA

Fostul manager al campaniei electorale a lui Donald Trump, Paul Manafort, este inculpat în dosarul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, în 2016, anunță presa internațională.

UPDATE ora 15.50

Congresmanul republican Jim Banks din Indiana a declarat că va continua să sprijine ancheta consilierului special din Departamentul de Justiție, referitoare la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale.

Democrata Nancy Pelosi, congreswoman din California, cel mai important democrat din Congres, a cerut din nou un procuror independent, cum a fost cel din scandalul Watergate, care a dus la demisia președintelui Richard Nixon. „Chiar și cu o investigație accelerată, realizată de consilierul special din Departamentul de Justiție, și cu anchetele în Congres, tot avem nevoie de o investigație independentă pentru a dezvălui implicarea Rusiei în alegerile noastre și implicarea oficialilor lui Trump”, a spus ea.

Cu toate acestea, până acum nu sunt dezvăluite acuzații care să aibă legătură cu Casa Albă, cu Trump sau cu campania electorală.

Gates l-a ajutat pe Manafort să obțină bani din conturile offshore, pe care le-a deschis în numele lui. „La fel ca Manafort, Gates a folosit bani din conturile offshore pentru a-și plăti cheltuielile personale, inclusiv ipoteca pe casă, taxele de școlarizare ale copiilor și redecorarea interioară a vilei sale din Virginia”.

În total, era vorba despre 75 de milioane de dolari care au trecut prin acele conturi offshore. „Manafort a spălat mai mult de 18 milioane de dolari, folosindu-i pentru a-lși cumpăra proprietăți, bunuri și servicii în SUA”

UPDATE ora 15.30

Consilierul special a anunțat că Paul Manafort (68 de ani) și Richard Gates (45 de ani) au fost inculpați de un mare juriu federal pentru 12 capete de acuzare: „conspirație împotriva SUA, conspirație pentru spălare de bani, agent neînregistrat în străinătate, declarații false sau înșelătoare și șapte capete de acuzare privind neraportarea conturilor din bănci străine și a banilor obținuți în străinătate”, scrie CNN.

Acuzațiile nu se referă la nicio activitate legată de campanie, deși revizuirea acestor acuzații este posibilă, precizează sursa citată.

Doi inculpați la Washington

Paul Manafort și fostul său partener de afaceri Rick Gates au primit ordin să se predea, conform BBC.& Manafort este așteptat la un tribunal federal din Washington DC, azi, conform Wall Street Journal.

Conform CNN, cei doi urmează să fie arestați. Manafort deja s-a predat, prezentându-se la Departamentul de Justiție, la consilierul special Robert Mueller, iar fostul oficial din campania electorală a lui Trump Rick Gates a fost sfătuit să facă același lucru.

Manafort și Gates au fost puși sub acuzare vineri, iar aceste rechizitorii vor putea fi cunoscute în cursul zilei de azi. Nu se cunoaște deocamdată exact care sunt capetele de acuzare.

O anchetă condusă de consilierul special Robert Mueller anchetează posibilele legături dintre Rusia și campania electorală a lui Trump.

Ambele personaje neagă acuzațiile care li se aduc.

Manafort, 68 de ani, a lucrat pentru mai multe campanii republicane prezidențaile, începând cu Gerald Ford, în 1976.

El a demisionat din funcția de șef de campanie a lui Trump, în august 2016, după ce a fost acuzat că are legături cu un partid politic pro-Rusia din Ucraina. El neagă, însă, toate acuzațiile ce i se aduc.

Manafort a fost prezent și la o întâlnire cu un avocat rus, care ar fi promis să ofere informații compromițătoare despre rivala lui Trump la președinție, Hillary Clinton.

Serviciile secrete americane au ajusn deja la concluzia că guvernul rus ar fi încercat să-l ajute pe Trump să câștige alegerile, precizează BBC. Liderul de la Casa Albă a numit însă toată această investigație „vânătoare de vrăjitoare”.

Se știe că echipa lui Mueller a avut interviuri extinse cu actuali și foști angajați ai Casei Albe, în cadrul acestei anchete.

Potrivit Fox News, Gates este un vechi asociat al lui Manafort, iar numele lui apare în documente în legătură cu firmele create de Manafort în Cipru, pentru a primi bani din partea politicienilor și a oamenilor de afaceri din Europa de Est.

Biroul consilierului special Robert Mueller a refuzat să facă vreun comentariu pe temă, conform sursei citate.

Știre în curs de actualizare.