Boala INCURABILĂ Minamata, unul dintre cele mai mari dezastre provocate de oameni, un BLESTEM de peste 50 de ani

InfoActual

by Irina Lungu 1653 Views

Boala INCURABILĂ Minamata, unul dintre cele mai mari dezastre provocate de oameni, un BLESTEM de peste 50 de ani

În Japonia, există un sindrom incurabil numit ”boala Minamata”, care reprezintă unul dintre cele mai negre episoade din istoria țării, un dezastru ecologic provocat de oameni.

Oamenii afectați de cumplita boală au probleme locomotorii și deficiențe de vorbire. Ei vor ca lumea să afle de drama lor fără de sfârșit, potrivit Reuters.

În 1956, în Minamata, Japonia, a izbucnit o ciudată epidemie, care se manifesta prin convulsii și leșin, disfuncții locomotorii, chiar și moarte. Oamenii au dat vina pe o fabrică din apropiere, care aparținea corporației Chisso și care a deversat metale grele în râul din apropiere și au contaminat coasta Minamata cu mercur.

Cum principala sursă de hrană a oamenilor era peștele, mulți japonezi care au consumat pește din râul contaminat s-au îmbolnăvit. Chisso a deschis și o stație de tratare, care s-a dovedit inutilă, dar care a fost făcută pentru a liniști opinia publică. Cazurile de boală s-au înregistrat până în 1968, când mercurul nu a mai fost deversat în apa râului, dar și în ziua de azi există bonavi chinuiți de boală, care cu greu mai rezistă.

Și cei care au grijă de bolnavi sunt bătrâni. Dacă mor înaintea lor membrii familiei, ce se va întâmpla cu bieții pacienți?Acești bolnavi au fost victimele industrializării și ale întreprinzătorilor care au pus progresul înaintea cetățenilor.

Boala Minamata este cunoscută astăzi ca otrăvire cu mercur. Nu se știe cu certitudine câți oameni au fost afectați de boală, unele cifre indicând 10.000 de persoane, dar nu se iau în calcul și copiii născuți cu malformații.

Tot mai des, se vorbește și astăzi despre infestarea cu mercur a oceanelor și mărilor lumii, mercur care ajunge în apă după ce gazele poluante, provenite de la arderea combustibililor fosili, sunt asimilate în straturile superioare ale atmosferei. Foarte mulți specialiști vorbesc, chiar dacă sunt tratați cu dezinteres, de potențialul toxic al fructelor de mare.